Do ich produkcji wykorzystuje się głównie apatyty i fosforyty, a w mniejszym stopniu odpady przemysłowe i produkcyjne (np. kości). W Polsce, ze względu na niewielkie zasoby fosforanów, wykorzystuje się głównie surowce importowane.
Nawozy fosforowe w niewielkim stopniu zwiększają wielkość plonu, jednak znacząco poprawiają jego jakość. Wpływają też na efektywność nawożenia nawozami azotowymi.
Ze względu na szybkość działania nawozy fosforowe dzieli się na:
- rozpuszczalne w wodzie (o działaniu szybkim)
- w pełni rozpuszczalne w wodzie (fosforan potasu - nawóz kompleksowy) mają zastosowanie do pożywek
- częściowo rozpuszczalne w wodzie ze względu na obecność gipsu i innych zanieczyszczeń (superfosfat pojedynczy pylisty i granulowany, superfosfat pojedynczy z magnezem, superfosfat potrójny granulowany, superfosfat potrójny granulowany borowany) - rozpuszczalne w kwasach organicznych lub mineralnych (o działaniu powolnym)
- mączki kostne
- mączki fosforytowe
KLIKNIJ PORADY NAWOZOWE
SUPERFOSFAT WZBOGACONY
to uniwersalny nawóz fosforowy przeznaczony do stosowania przedsiewnie, wiosną i jesienią na wszystkich glebach oraz pod wszystkie rośliny uprawne.
Superfosfat jest rozpuszczalny w wodzie i bardzo łatwo przyswajalny przez rośliny. Nawóz wpływa głównie na jakość plonów, a szczególnie na ich prawidłowy wzrost. Ponadto zawiera wapń, który poprawia właściwości glebowe, tworząc warunki do prawidłowego rozwoju roślin.
Nawóz występuje w postaci granulatu, który zapewnia równomierny wysiew, a także równomierne i powolne uwalnianie się fosforu, co jest bardzo ważne dla rozwoju roślin. Niedobór fosforu sprawia, ze rośliny stają się sztywniejsze, w rezultacie prowadzi to do ich złamania.
Stosowanie:
Nawóz należy stosować współrzędnie z azotem i potasem. Po rozsiewie wymieszać z glebą.
Dawkowanie:
- kapusta głowiasta: 1,2-1,5 kg na 100m2
- kalafior: 1,3-1,5 kg na 100m2
- burak ćwikłowy: 0,7-1,1 kg na 100m2
- marchew: 0,8-1,1 kg na 100m2
- cebula: 0,6-1,0 kg na 100m2
- pomidor: 0,7-1,5 kg na 100m2
- ogórek: 0,7-1,2 kg na 100m2
- groch zielony: 0,5-0,9 kg na 100m2
- fasola szparagowa: 0,7-1,0 kg na 100m2
- seler: 0,9-1,2 kg na 100m2
- kalafior: 1,3-1,5 kg na 100m2
- burak ćwikłowy: 0,7-1,1 kg na 100m2
- marchew: 0,8-1,1 kg na 100m2
- cebula: 0,6-1,0 kg na 100m2
- pomidor: 0,7-1,5 kg na 100m2
- ogórek: 0,7-1,2 kg na 100m2
- groch zielony: 0,5-0,9 kg na 100m2
- fasola szparagowa: 0,7-1,0 kg na 100m2
- seler: 0,9-1,2 kg na 100m2
Skład:
- 40% P2O5 fosforanów rozpuszczalnych w kwasach mineralnych ( 25% P2O5 fosforanów rozpuszczalnych w obojętnym roztworze cytrynianu amonu)
- 10% CaO tlenek wapnia rozpuszczalny w wodzie
- 5% SO3 trójtlenek siatki w postaci siarczanów rozpuszczalnych w wodzie
kh
- 10% CaO tlenek wapnia rozpuszczalny w wodzie
- 5% SO3 trójtlenek siatki w postaci siarczanów rozpuszczalnych w wodzie
kh
Informacje opracowane na podstawie:
Krysiak C., Mierzwa - Mróz E., Wińska - Krysiak M., Wrochna M.: Przygotowanie i planowanie produkcji ogrodniczej.: część 2. Warszawa: Wyd. REA, 2009. ISBN 978-83-7544-113-0.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz