Czynnikami decydującymi o możliwości mieszania nawozów mineralnych są:
właściwości fizyczne i chemiczne, termin stosowania i dawka.
WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE
Należy unikać mieszania związków, które w wyniku reakcji chemicznej:
- tworzą produkty nierozpuszczalne w wodzie: wapń+siarka, wapń+fosfor
- powodują straty składnika (np.: nawozów zawierających N jako NH4+ z nawozami o odczynie zasadowym gdyż, dochodzi wówczas do ulatniania amoniaku).
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE
Należy unikać mieszania produktów:
- o różnym stopniu granulacji (następuje segregacja, czyli wtórne rozdzielenie),
- higroskopijnych z niehigroskopijnymi (może dojść do pogorszenia ich stanu fizycznego np.: zbrylenia i upłynnienia).
TERMIN STOSOWANIA
Należy unikać mieszania produktów o różnym terminie stosowania, np.: nawozów przedsiewnych z pogłównymi.
DAWKA NAWOZU
Należy unikać mieszania produktów stosowanych w różnych dawkach np.: nawozów do odkwaszania gleb z innymi nawozami mineralnymi. w zasadzie nie należy mieszać nawozów wapniowych z innymi.
Poniżej załączam
kliknij -TABELA MIESZANIA NAWOZÓW MINERALNYCH
kh
Informacje opracowane na podstawie:
Krysiak C., Mierzwa - Mróz E., Wińska - Krysiak M., Wrochna M.: Przygotowanie i planowanie produkcji ogrodniczej.: część 2. Warszawa: Wyd. REA, 2009. ISBN 978-83-7544-113-0.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz