Surowcami do produkcji nawozów potasowych są surowe sole potasowe (sylwin, sylwinit, karnalit, kainit, glazeryt, langbajnit, polihalit).
W zależności od rodzaju anionu, z jakim połączony jest potas, nawozy dzielimy na:
- chlorkowe: sól potasowa, kainit magnezowy, kameks
- siarczanowe: siarczan potasu, kalimagnezja
- inne: saletra potasowa
Sól potasowa (Chlorek potasu o zawartości 60% K2O) - jest najpopularniejszym nawozem potasowym, stanowiącym główne źródło potasu dla roślin. Potas należy obok azotu i fosforu do najważniejszych składników pokarmowych dla roślin i spełnia wiele istotnych dla nich funkcji :
• zwiększa urodzajność,
• polepsza jakość roślin uprawnych,
• zwiększa wytrzymałość roślin na suszę poprzez usprawnienie ich gospodarki wodnej,
• zwiększa odporność roślin na choroby i wyleganie,
• poprawia wykorzystanie przez rośliny dostępnego w glebie azotu,
• przyspiesza procesy fotosyntezy.
Rośliny dobrze zaopatrzone w potas korzystnie wpływają z kolei na zdrowie ludzi i zwierząt, poprzez zwiększenie zawartości potasu w ich diecie.
Ten wysokoskoncentrowany i łatwo przyswajalny nawóz może być stosowany pod prawie wszystkie uprawy i na wszystkich rodzajach gleb. Może on być używany zarówno do podstawowego nawożenia przedsiewnego jak i do nawożenia podtrzymującego. Nadaje się do nawożenia wszystkich roślin uprawnych z wyjątkiem tytoniu, chmielu, roślin jagodowych i niektórych warzyw.
Siarczan potasu
to uniwersalny, granulowany nawóz przeznaczony do nawożenia przedsiewnie lub pogłównie warzyw, drzew i krzewów owocowych, roślin jagodowych, roślin ozdobnych oraz trawników.
Jest wysokoprocentowym, w 100% naturalnym produktem wydobywanym z pokładów morskich.
Po zmieszaniu z glebą bardzo szybko ulega rozkładowi, dzięki czemu składniki pokarmowe są bezpośrednio przyswajalne przez rośliny. Dzięki niskiej zawartości chloru doskonale sprawdza się w uprawach wrażliwych na sole i chlorki.Siarczan potasu pozytywnie wpływa na krzewienie się roślin i wytwarzanie nowych łodyg, lepszy wygląd, smak oraz aromat owoców i warzyw. Zwiększa również zawartość cukru w owocach.
Po zmieszaniu z glebą bardzo szybko ulega rozkładowi, dzięki czemu składniki pokarmowe są bezpośrednio przyswajalne przez rośliny. Dzięki niskiej zawartości chloru doskonale sprawdza się w uprawach wrażliwych na sole i chlorki.Siarczan potasu pozytywnie wpływa na krzewienie się roślin i wytwarzanie nowych łodyg, lepszy wygląd, smak oraz aromat owoców i warzyw. Zwiększa również zawartość cukru w owocach.
Dawkowanie:- warzywa w zależności od rodzaju: od 2kg/100m2 do 7kg/100m2- rośliny ozdobne: 5-6kg/100m2- drzewa owocowe, krzewy i rośliny jagodowe: od 2kg/100m2 do 6kg/100m2- trawniki: nowozałożone: 1-3 kg/100m2, wieloletnie : 4-6kg/100m2
Składniki pokarmowe:- tlenek potasu (K2O) rozpuszczalny w wodzie – 50%
- trójtlenek siarki (SO3) rozpuszczalny w wodzie – 45%
- trójtlenek siarki (SO3) rozpuszczalny w wodzie – 45%
kh
Informacje opracowane na podstawie:
Informacje opracowane na podstawie:
Krysiak C., Mierzwa - Mróz E., Wińska - Krysiak M., Wrochna M.: Przygotowanie i planowanie produkcji ogrodniczej.: część 2. Warszawa: Wyd. REA, 2009. ISBN 978-83-7544-113-0.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz