Kiełki to zaczątki roślin, bomba substancji odżywczych dobrze przyswajalnych dla naszych organizmów.
Na początek RZEŻUCHA. Kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi, ale jak najbardziej możemy je siać w każdym czasie, ponieważ dostarcza błonnika, witaminy E, C, B, wapń i potas.
O kiełkach pięknie opowiada w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie
dr Artur Zagajewski
Zrób to tak:
1. Przygotuj pojemnik, w którym chciałbyś kiełkować nasiona. Może to być styropianowa tacka, szklana miseczka, plastikowy talerzyk...
2. Pojemnik wyłóż ręcznikiem papierowym, ligniną lub watą.
3. Wlej do pojemnika wodę na wyłożone podłoże.
4. Rozsyp nasiona na podłożu z wodą tak, aby woda przykrywała nasiona.
5. Przykryj pojemnik folią, aby woda za szybko nie wyparowała.
6. Ustaw pojemnik w ciepłym, słonecznym miejscu.
7. Uzupełniaj w miarę potrzeb wodę w pojemniku, aby podłoże ZAWSZE było wilgotne.
8. Za ok. 5-7 dni rzeżucha będzie gotowa do jedzenia:-)))
9. SMACZNEGO!!!
kh
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz